Etkinliğimiz çerçevesinde kuraya katılacak tariflerimizi
bitirdik, kura sonuçlarını sizlerle daha sonra paylaşacağım. Sıradaki
tarifimizi yengem göndermiş, kuraya dâhil etmeyeceğim için en sona bırakmak
istedim. Fotoğraftaki harika tatlı benim çok sevdiğim, şimdilerde unutulmaya
yüz tutmuş lezzetlerden bir tanesi olan Hasuda. Nişasta Helvası ya da Beyaz
Helva olarak ta biliniyor.
Çok az malzemeyle kısa sürede hazırlanabilen bir
tatlı.Zaten eski tariflerin çoğunluğu da böyle değil mi? Sade,
birkaç malzemenin bir araya gelmesiyle ortaya harika lezzetler çıkıyor. Eski
hanımların evinde un ve su bazen de nişasta bulunması yeterli oluyormuş yeni
bir yemek ortaya çıkarmaları için. Yanına da bir malzeme daha bulurlarsa ki
tariflere baktığımızda bu, bazen patates, bazen yağ, bazen yumurta belki de çok
az kıyma olur genelde.”Çok şükür verdiğin nimetlere Rabbim” diyerek kalkarlardı
sofradan, bir de şimdilerdeki sofralarımızı ve tariflerimizi anımsasak…
Etkinliğimize bu harika yöresel tatlımız ile katılarak
arşivimizi zenginleştiren yengeme teşekkür ediyorum.
Malzemeler:
- 5 yemek kaşığı nişasta (köy nişastası olursa daha iyi olur)
- Yarım su bardağı su
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ
- 1 yemek kaşığı su (yağın içine eklemek için)
Hazırlanması:
- Suyu derin bir kâsenin içerisine alıp üzerine nişastayı
ekleyin ve kaşıkla karıştırarak nişastanın açılmasını(erimesini) sağlayın. - Şekeri de ilave edip karıştırın.
- Bir tavaya sıvıyağı ekleyin ve yağın
ısınmasını bekleyin. - Yağ kızınca tavayı ocaktan alın ve biraz bekleyin.
- Yağ
hafif ılımaya başlayınca suyu içerisine ilave dip tavayı tekrar ocağa alıp
ısıtın. - Yağın içerisine suyla açtığınız nişastayı dökün.
- Dökerken de bir
taraftan karıştırın. - Sürekli karıştırarak ve toplanan nişastayı kaşık
yardımıyla dağıtarak tane tane oluncaya kadar tatlımızı pişirin. - Köy nişastası
ile yaptığınızda tatlımız kendiliğinden dağılacak ve irmik helvası kıvamında
olacaktır. - Ama maalesef hazır satılan nişastalar toplandığı için sürekli
kaşığın arka tarafı ile dağıtmak gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder