21 Haziran 2013 Cuma

Çorum yemekleri etkinliği 13.tarif: Fısırık tatlısı











Etkinliğimizin 13.tarifi özellikle Ramazan’da iftar sofraları
için hazırlanan bir tatlımız olan fısırık. İftar saatine yakın hazırlanır ve
şerbetlenerek günlük taze olarak tüketilir. Eskiden yapımında karbonat
kullanılıyormuş ama şimdilerde maya ile yapılıyor.
Lokma tatlısından farkı ise
fısırığın daha yumuşak olması.





Etkinliğimize benim çok sevdiğim bu nefis tatlımız ile
katılan Ayşe Ş. Hanım’a teşekkür ediyorum…





Malzemeler:




  • 2 su bardağı un

  • 1 yemek kaşığı kuru maya

  • 1 adet yumurta

  • 2 adet kesme şeker

  • 1 su bardağı ılık su

  • Bir tutam tuz








Kızartmak için; sıvı yağ





Şerbeti için;




  • 2,5 su bardağı şeker

  • 2,5 su bardağı su

  • 1/4 limon








Şekeri ve suyu bir tencereye alıp kaynatın.
Ocaktan inmesine yakın limon suyunu ekleyin. 


Bir taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan
indirin ve soğumaya bırakın.





Hazırlanması:









  • 1 su bardağı ılık suda 2 adet kesme şekeri
    eritin, kuru mayayı ekleyip karıştırın ve mayalanmasını bekleyin. 

  • Unu, mayalı suyu,
    tuzu ve yumurtayı ekleyerek akıcı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun ve
    kapağını kapatıp mayalanmaya bırakın.

  •  Derin bir tencerede sıvı yağı kızdırın.

  •  Hamurdan
    küçük parçalar kopararak kızgın yağın içerisine atın ve alt üst ederek
    kızartın. 

  • Kızaran hamurları soğuk şerbetin içine atın. 

  • Şerbeti çeken tatlıları
    servis tabağına alın.
     












Hiç yorum yok:

Yorum Gönder