22 Haziran 2013 Cumartesi

Çorum yemekleri etkinliği 24.tarif: Köle hamuru (lop) tatlısı, yumurtalı taze fasulye,sirkeli cacık










Etkinliğimize üç farklı yöresel
tarif gönderen Nigar Hanım’a teşekkür ediyorum. İlk tarifimiz cevizli, pekmezli
ve şekerli hazırlanan lop tatlısı da denilen Köle hamuru tatlısı. Daha önce
tarifini verdiğim
Malak yemeğinin şekerli hali. Aslında Papa tatlısıyla da çok
benziyorlar ama farklı olarak ceviz ve şeker ilave edildiği ve şekil olarak
değişik olduğu için bu tarifi de paylaşmak istedim sizlerle.





Köle hamuru tatlısı





Malzemeler:




  • 2 su bardağı un

  • 2,5 su bardağı su 

  • 1 fincan pekmez

  • 2 yemek kaşığı tereyağ

  • 1 fiske tuz

  • Toz şeker

  • Ceviz





 Hazırlanması:




  •  2,5 su bardağı su bir tencerede kaynatılır. 

  • Un, eler gibi yavaş yavaş kaynayan suya ilave edilir.

  •  Hamur kısık ateşte
    sürekli karıştırılarak iyice pişirilir. 

  • Yerken damağa yapışmayacak şekilde
    pişmesi gerekiyor.

  •  Kaşığın ucuyla pişen hamurdan parçalar alınır diğer bir
    kaşık yardımıyla sıyrılarak servis tabağına dizilir ( Arasıra kaşık suya
    batırılır ki hamur yapışmasın).

  • Servis tabağına alınan
    hamurların üzerine önce pekmez, isteğinize göre 1 kaşık toz şeker ve iri
    çekilmiş ceviz serpilir.

  •  En üste tereyağı kızdırıp dökülür.





  


Yumurtalı
Taze Fasulye





Malzemeler:




  • 1 kilo taze fasulye|

  • 2 adet soğan

  • 1 adet domates

  • 1 yemek kaşığı salça

  • 1yemek kaşığı

  • 2 adet yumurta

  • Karabiber

  • Kırmızı pul biber                                                                                                                                    

  • Tuz





Hazırlanması:




  • Soğanları yemeklik doğrayıp
    yağda kavurun. 

  • Doğranmış domatesleri ilave edin. 

  • Salçayı da ekleyip biraz daha kavurun. 

  • Temizlenip ayıklanmış fasulyeleri ilave edip hepsini birlikte susuz bir müddet
    kavurun.

  •  Üzerine kaynar 3 su bardağı su koyun ve fasulyeler pişinceye kadar
    kısık ateşte pişirin.

  •  Fasulyeler pişince ocağı kapatın ve ayrı bir tavada 2 yumurtayı
    tereyağında pişirin.

  •  Fasulyelerin üzerine ekleyin








Sirkeli Cacık





 Çorum’un en meşhur yemeklerinden olan İskilip
Dolmasının lezzetini duymayan yoktur sanırım. Her ne kadar etkinliğimize
İskilip Dolması gelmemiş olsa da, yemeğin yanında servis edilen Sirkeli Cacık
tarifimizi göndermiş arkadaşımız. Belki İskilip Dolmasının yapılışını da ben
sizlere anlatırım ayrıntılı olarak bir gün belli mi olur.





Hazırlanması:





2 adet salatalık soyulur.  Bir derin bir kâseye rendelenir. Bir kâse
yoğurt ve 1–2 diş ezilmiş sarımsak ilavesiyle çırpılır. Salatalıkların
içerisine ilave edilir. Tuz katılır.2 yemek kaşığı üzüm sirkesi ilave edilip
karıştırılır.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder