11 Haziran 2013 Salı

Çorum yemekleri etkinliği 3.tarif:Kuru Mantı














Etkinliğimizin 3.tarifi
Çorum’un en sevilen lezzetlerinden bir tanesi olan Kuru Mantı. Bu güzel yöresel
lezzetimiz ile etkinliğimize katılan
Arzuya Göre bloğuna teşekkürlerimi
gönderiyorum.


Oyalayıcı ve zor gibi
görünse de tadına baktıktan sonra tüm yorgunluğunuza değdiğini düşüneceğinizden
eminim. Sevgili Arzu’nun yapım aşaması fotoğraflarıyla bilmeyenlerin de
kolaylıkla yapabileceğini düşünüyorum. Hele de imece usulü birkaç arkadaşınızla
birlikte yaparsanız işiniz daha da kolay olacaktır.





Arzu’nun notu; kuru mantı yapmak için; aynı boyutlarda ince
kenarlı 2 adet tepsiye ihtiyacınız var. Böylece mantıyı daha pratik bir şekilde
pişirebilirsiniz.

































Malzemeler:




  • 5 su
    bardağı 
     HATAP un

  • 1,5
    su bardağı su

  • 2
    tatlı kaşığı tuz

  • 2
    yemek kaşığı zeytinyağı





İç
malzemesi:




  • 250
    gr. kavrulmuş kıyma

  • Kıyılmış
    maydanoz

  • 1
    tatlı kaşığı karabiber

  • 1
    tatlı kaşığı tuz





İç
malzeme için; kavrulmuş kıyma, kıyılmış maydanoz, karabiber ve tuzu karıştırın.





Kızartmak
için:


Tereyağı





Sos için;




  • 1
    tatlı kaşığı tereyağı

  • 1
    yemek kaşığı  domates salçası

  • 1
    yemek kaşığı  biber salçası

  • 1
    tatlı kaşığı pul biber

  • 1 çay
    kaşığı tuz

  • 3 su
    bardağı et suyu, kemik suyu ya da tavuk suyu

  • 3 su
    bardağı su





Bir
tencereye tereyağını ekleyip kızdırın. Üzerine salçaları ve pul biberi ekleyip
et suyunu  ve suyu ilave edin. Tuzunu ilave edin ve kaynatın.





Üzeri
için;






















































Büyük
bir kâse sarımsaklı yoğurt


















Hazırlanması:




  • Öncelikle
    et suyunu hazırlayın.( Ben biraz etli olan kemikleri kaynattım. Siz ister et suyu,
    ister kemik suyu, isterseniz de tavuk suyu hazırlayabilirsiniz.)

  • Un,
    su, tuz ve zeytinyağı ile biraz sert bir mantı hamuru yoğurun. 

  • Üzerini temiz
    nemli bir bezle örtün ve 10–15 dakika dinlendirin. 

  • Hamuru 2–3 eşit parçaya
    bölün ve bezeler yapın.

  •  İlk bezeyi unlu zeminde 1–1,5 mm. kalınlığında
    açın.

  • Hamuru,
    büyük bir çay bardağının ağzı veya herhangi yuvarlak bir kalıpla aralıksız
    olarak kesin. (Kenar kısımlardan çıkan hamurları kurumadan hemen toparlayın.
    İyice yoğurup yeniden açmak üzere bir poşete alın. Hamur bittikçe diğer bezelere
    de aynı işlemleri uygulayın.)

  • Kesilen
    yuvarlakların içerisine  iç malzemeden koyup; resimlerdeki gibi şekil verin. 

  • Hamur bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.

  • 30–32 cm. çapında yuvarlak bir
    tepsiyi 3–4 yemek kaşığı sıvıyağ ile yağlayın. 

  • Mantıları tepsiye ters çevirerek
    sıkı bir şekilde dizin.

  • Tepsideki
    mantıların üzerine aralıklı olarak parça parça tereyağı koyun. 

  • Tepsiyi ocağa
    alın ve kısık ateşte çevirerek kızartın. 

  • Mantıların altını bir spatula
    yardımıyla kontrol edin ve tüm tepsi kızarınca ocaktan alın.

  •  Ilıyan tepsinin
    üzerine aynı büyüklükte bir tepsi kapatıp; ters çevirin (alt-üst
    yapıyoruz).

  • Sonra yine çok az parça parça tereyağı ekleyerek ve çevire çevire
    mantıların diğer yüzünü de kızartın. 

  • Kızartırken altını sürekli kontrol edin ki
    yanmasın.

  • Mantıların
    üzerine hazırladığınız kaynar salçalı suyu dökün ve tekrar ocak üzerinde
    mantılar salçalı suyunu çekene kadar çevirerek pişirin. 

  • Suyunu çeken kuru
    mantıları sıcak olarak servis yapın. İster tepside, isterseniz de servis
    tabağında servis edebilirsiniz.

  •  Servis sırasında üzerlerine sarımsaklı yoğurt gezdirin.
























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder