HATAP tam buğday unu kullanmaya başladığımdan beri ekmeğimi evde
kendim yapıyorum. Temel ekmek hamuru tarifim un, su, tuz, maya ve çok az şeker
olmasına rağmen farklı ekmekleri sevdiğim için hamura bazen sıvıyağ, bazen süt,
ceviz, karamelize soğan, zeytin ya da ruşeym ilave ediyorum. Sonuçta tadına
bakan herkesin çok beğendiği ekmeklerim oluyor.
Zaten bir kaç denemeden sonra hamurun kıvamını ayarlamış,
kendi ekmek tarifinizi oturtmuş oluyorsunuz. Bir kaç saat içerisinde, gönül
rahatlığıyla tüketebileceğiniz lezzeti tartışılmaz ekmekleriniz hazır oluyor. Sonrasında
daha fazla yememek için kendinizle mücadele ediyorsunuz.
Aylardır ekmeğimi kendim yapmama rağmen hala bloğa tarifini yazmamışım.
Bu ilk tarif olsun sonrasında da diğerlerini paylaşayım inşallah…
Malzemeler:
- 10 su bardağı HATAP tam buğday unu
- 1 paket instant kuru maya (10gr)
- 1 çay kaşığı şeker
- 1–2 tatlı kaşığı tuz
- Yarım su bardağı sıvıyağ
- 4,5 su bardağı ılık su
Hazırlanması:
- Tam buğday ununun tamamını karıştırma kabına alın.
- Unun
ortasını elinizle havuz gibi açın Açtığınız çukurun ortasına mayayı dökün. - Üzerine şekeri serpin ve 1 su bardağı ılık suyu da maya ve şekerin üzerine
dökün (fotoğraf 1). - En son kenarlardan biraz un alıp suyun üzerine serpin
(fotoğraf 2). - Bu şekilde 15 dakika kadar bekletin. (Sürenin sonunda mayanın
fotoğraf 3’teki gibi kabarmış olması gerekiyor.)
- Bu işlemin ardından tuzu, sıvıyağı ve kalan 3,5 bardak ılık
suyu yavaş yavaş ilave ederek hamur yoğurun. - Yoğurduğunuz hamuru ağzı kapalı
olarak ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanması için bekletin. - Mayalanan
hamurunuzu istediğiniz büyüklükte eşit parçalara ayırın (ben genellikle 3 eşit
parçaya ayırıyorum). - Elinizle istediğiniz şekli verin ve fırın tepsisine
yerleştirin.(yuvarlak ya da oval şekil verebilirsiniz, şekil verirken elinizi
sıvıyağa ya da suya batırırsanız hamur elinize yapışmaz) - Fırın tepsisine yerleştirdikten sonra da yaklaşık yarım saat
kadar tepsi mayasının gelmesi için bekletin. - 180 derecelik fırında ekmeklerinizi
45 dakika kadar pişirin.(pişme süresi fırınınıza ve ekmeğinizin kalınlığına
göre değişecektir, pişme süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder