22 Şubat 2013 Cuma

Puf poğaça













Yarıyıl tatilinde annemleri ziyarete gittiğimizde annemim
komşusu Havva bizi kahvaltıya davet etti. Daha önceden yeğenimden bolca methini
duyduğum bu harika poğaçalardan yapmıştı. Ben de herkesin çok beğendiği bu
nefis poğaçaları sizlerle paylaşmak için fotoğrafladım ve tarifini aldım. Daha
sonra da defalarca yaptım, aynı yumuşaklıkta ve lezzette oldular. Hatta en son
yaptığımda eşim ve çocuklarım “şimdiye kadar ki en lezzetli poğaçalardan birisi
olmuş” dediler. Bu kadar övgüden sonra mutlaka denemelisiniz diyeceğim bir
tarif olduğunu tahmin edersiniz sanırım.



















Malzemeler:




  • 2 su bardağı ılık süt

  • 1 paket instant kuru hamur mayası

  • 2 tatlı kaşığı şeker

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 2 tatlı kaşığı tuz

  • 1,5 çay kaşığı  mahlep

  • Aldığı kadar un





 Üzeri için; yumurta sarısı





Hazırlanması:




  • Ilık süt, şeker ve mayayı derin bir kabın içerisine alın ve
    10 dakika kadar bekletin. 

  • Maya kabarmaya başlayınca sıvıyağ, mahlep ve tuzu
    ilave edip karıştırın. 

  • Aldığı kadar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında (çok
    fazla un ilave ederseniz poğaçalarınız sert olur) bir hamur yoğurun.(ben 5 su bardağı +2-3 yemek kaşığı kadar un ilave ediyorum,siz kontrollü olarak ekleyin)

  •  Hamurun
    üzerini örtüp 30 dakika kadar bekletin. 

  • Hamur mayalandıktan sonra elinizle
    küçük parçalar koparıp yuvarlayın ve fırın tepsisine dizin. 

  • Fırın tepsisinde de
    15 dakika kadar mayasının gelmesi için bekletip üzerine yumurta sarısı sürün.

  • 180
    derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. 

  • Fırını kapatıp pişen
    poğaçaların üzerine temiz bir bez örtüp fırının içerisinde bekletin ki
    poğaçalar sertleşmesin.























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder