2 Nisan 2012 Pazartesi

Mantı sofrası ve Mantı yapımı










Uzun süredir arkadaşımla, beraber mantı yapalım diye plan yapıyorduk. Benim yoğunluklarım ve sınavlarım araya girince erteleyip durduk. Hafta sonu arkadaşın evinde buluşup mantılarımızı yaptık ve tadına bakanlardan tam puan onayını aldık::)))).Aslında yapım aşamalarını da çekmek istiyordum ama hem muhabbet edip hem de yapım aşamaları çekilmiyormuş, fotoğraflamayı unutmuşum:::)))).Neyse ki geçen haftalarda kayınvalidem için yaptığımda fotoğraflamıştım. Nedense mantı yapmanın zor olduğu düşünülür ama birkaç defa hamur açmışsanız kolaylıkla yapabileceğiniz bir lezzet. Tek dikkat etmeniz gereken nokta hamurun oldukça sert olması ve açmadan önce buzdolabında soğuk bir ortamda bekletilmesi…



































 











Menü;




  • Mantı

  • Yaprak sarması

  • Salata

  • İrmikli tatlı

























Malzemeler:



Mantı hamuru için;


  • 2 yumurta

  • 1,5 çay bardağı su

  • Tuz

  • Aldığı kadar un


İç malzemesi için;


  • 1 su bardağı kıyma

  • 2–3 adet küçük soğan

  • Tuz

  • Karabiber


Soğanları rendenin ince tarafından rendeleyin ve kıymanın içerisine ilave edip tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
Sos için;


  • Tereyağı

  • Sıvıyağ

  • Salça

  • Kırmızı toz biber



Tereyağını ve sıvıyağı tavaya alıp eritin. Salçayı ekleyip kavurun. Kırmızıbiberi ilave edip ocağı kapatın.

Hazırlanması:


  • Derin bir kabın içerisine yumurtayı, tuzu ve suyu alıp elinizle karıştırın.

  • Oldukça sert bir hamur elde edene kadar un ilave ederek hamur yoğurun. Biz yukarıdaki ölçüler için 3,5–4 su bardağı (kupa bardak) un kullandık.

  • Yoğurduğunuz hamuru 4 eşit bezeye ayırıp, üzeri örtülü olarak buzdolabında bekletin.

  • İlk bezeyi tezgâhın üzerine alıp un serpin ve merdane ya da oklava yardımıyla bıçak sırtı kalınlığında açın.

  •  Bıçakla eşit büyüklükte kareler halinde kesin.

  • Kıymalı iç malzemesinden hamurların ortasına gelecek şekilde koyun.

  • Uçlarını ortada birleştirip bohça şekli verin.

  •  Hafif unlanmış tepsiye dizip diğer bezelere de aynı işlemleri uygulayın.

  • Bütün hamurlar bitince derin bir tencereye su ilave edip kaynatın içerisine tuz ve çok az sıvıyağ ilave edin.

  • Kaynayan suyun içerisine mantıları atın ve ara sıra karıştırarak pişirin.

  • Piştikten sonra mantıları tabaklara alıp üzerine sarımsaklı yoğurt döküp salçalı sos gezdirin



   



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder