Özellikle evde fazla süt olduğu zamanlar bir kısmını peynir yaparak değerlendiriyorum. Böylece çok sevdiğim peyniri gönül rahatlığıyla yiyebiliyorum. Bir kaç defa kayınvalidemden öğrendiğim peynir mayası kullanarak yapılan peyniri denedim. Hem çiğ sütten yapıldığı hem de her zaman tutturamadığım için yapmaktan vazgeçip lor peyniri yapmaya devam ettim. Şurada ki peynir yapımlarından yola çıkarak, peyniri süzdürdükten sonra şeklini alabileceği bir kaba yerleştirip ters çevirdim ve suyu tamamen süzüldükten sonra gönül rahatlığıyla yapıp tüketebileceğim harika peynirlerim oldu.
DEVAMINI OKUMAK İÇİN TKLAYIN
Malzemeler:
- 7 lt. süt
- 1,5 çay bardağı sirke
- Tuz
Hazırlanması:
- Sütü derin bir tencereye alın ve kaynatın.
- Kaynayan sütün içerisine tuz ve sirkeyi ilave edip karıştırın.
- Kısa bir süre sonra sütünüz kesilmeye başlayacaktır.
- Süt kesilmeye başlayıp yeşil suyu ve peynirler birbirinden ayrılınca ocağın altını kapatın ve soğumasını bekleyin.
- Makarna süzgecinize ya da başka bir tel süzgece temiz geniş bir bez ya da bez torba yerleştirin.
- Bezin (bez torbanın) içerisine kesilen peynirleri suyuyla beraber dökün.(Bu aşamada süzgecin altına temiz bir tencere ya da derin bir kâse koyup süzülen sularını alırsanız peynir altı suyunuzu da elde etmiş olursunuz. Bu peynir altı sularını kek, ekmek yapımı vb. şekillerde değerlendirebilirsiniz, yumuşacık oluyor.)
- Suyu iyice süzülen peynirleri bez yardımıyla bir araya toplayın.
- Şeklini almasını istediğiniz kabın içerisine bezle beraber alıp ağzını bağlayın.
- Makarna süzgecinin içerisine ters çevirip suyunun iyice akmasını sağlayın.( Ben büyük boy bir kâsenin içerisine yerleştirip ters çevirdim.
- Suyunun tamamen süzülmesi için buzdolabında bekletin ki peynirinizde sıcaktan etkilenip ekşime olmasın)
- Suyu tamamen akan peyniri istediğiniz şekilde kesip kahvaltıda gönül rahatlığıyla tüketin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder