12 Nisan 2012 Perşembe

Püreli Ispanak Graten






 

Papatya’da görüp denemeye karar verdiğim de aile üyelerinin bu kadar seveceğini tahmin etmemiştim açıkçası. Püreli ıspanak graten, Ab-ı Hayat’ın mutfağında tam not alan tarifler arasında yerini aldı. Yemek davetleriniz için şık bir sunum ve tercih olacağı gibi çay daveti menülerinize de ekleyebileceğiniz bir lezzet…
































Malzemeler:






  • Yarım kilo ıspanak

  • 250 gr kıyma

  • 1 orta boy kuru soğan

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

  • 5–6 adet mantar

  • Yarım su bardağı haşlanmış bezelye

  • Tuz

  • Karabiber


Üzeri için;1 su bardağı kaşar peyniri rendesi



Patates püresi için;




  • 4 orta boy patates

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

  • 1,5 su bardağı süt

  • Tuz


Patateslerin kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayıp çelik bir tencereye alın. İçerisine tereyağı ve sütü ilave edip ara sıra karıştırarak sütünü çekip yumuşayana kadar pişirin. Haşlanan patatesleri rondo ya da patates ezici yardımı ile püre haline getirip tuzunu ekleyin. Patates püresi tarifi için burayı tıklayabilirsiniz.



Beşamel sos için;




  • 2yemek kaşığı un

  • 2 yemek kaşığı sıvıyağ

  • 2 su bardağı süt

  • Tuz

  • 1 çay kaşığı muskat cevizi rendesi


Unu ve tereyağını çelik bir tencereye alıp kavurun. Sütü kavrulan una yavaş yavaş ekleyin ve iyice karıştırın ki topaklanmasın. Koyulaşan karışıma tuz ve muskat cevizi rendesini (ben kullanmadım) ekleyip ocağı kapatın. Sosunuz çok koyu olursa süt ilavesi yapabilirsiniz.



Hazırlanması:




  • Kıymayı ve yemeklik doğranmış kuru soğanı sıvıyağ da kavurun.

  •  İçerisine küçük doğranmış mantarları ilave edip pişirin.

  • Ispanakları doğrayıp iyice yıkayın ve suyunu süzün.

  • Kavrulan kıymaların içine karıştırıp suyunu çekip pişene kadar kavurun.

  •  En son haşlanmış bezelyeleri ilave edip ocağı kapatın.

  • Tuz ve karabiber ilave edin.

  • Yağladığınız kare ya da dikdörtgen borcamın altına patates püresini yayıp üzerine yarım su bardağı kaşar peynir rendesini serpiştirin.

  •  Ispanaklı karışımı beşamel sosun yarısı ile iyice karıştırıp patates püresinin üzerine yayın.

  •  Kalan beşamel sosu kıymalı karışımın üzerine yayın.

  • En son kalan yarım bardak kaşar peyniri rendesini serpip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Düzgün kesebilmek için soğumasını bekleyin, sıcakken düzgün kesilmiyor dağılıyor. Şeklinin düzgün olmasını isterseniz soğuduktan sonra dilimleyip fırında tekrar ısıtıp servis yapabilirsiniz. Kıyma miktarını azaltıp arttırabilirsiniz. Tarifin orijinali için burayı tıklayın.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder