9 Nisan 2012 Pazartesi

Lemon Curd (Limon sos)









İngiliz’ler bu sosu çok sık kullanıp özellikle de scones (İngiliz çöreği) ile servis ediyorlarmış. Bir önce ki yazıda İngiliz çöreklerini limon sos ile servis ettiğimden bahsetmiştim. Benim çok sevdiğim ve sık kullandığım tadını daha önce tarifini verdiğim limonlu kıtırlara (limonlu bar) benzettiğim bir lezzet oldu. Ben çoğu tarifte yaptığım gibi yağ miktarını azalttım. Bir de dikkat edilmesi gereken nokta; ocağa almadan önce sosun çok iyi çırpılması ve pişme esnasında da sürekli karıştırılması gerekiyor yoksa kesilme olabiliyor. İlk üç denememde sos kesildiğinden tecrübeyle sabittir::)). Olurda dikkat etmenize rağmen kesilirse panik yapmayın hemen tel süzgeçten geçirin. Kesilen pütürlükler süzgeçte kalıyor ve sosunuz lezzetinden hiçbir şey kaybetmiyor. Limon sosu; kurabiye, kek, scones, minik tart, turta, cheese cake'te rahatlıkla kullanabilirsiniz…
















Malzemeler:




  • 1 yumurta

  • 1 yumurta sarısı (kullanmadım)

  • 1/3 cup seker (yarım su bardağı kadar)

  • 50gr tuzsuz tereyağı (minik kup olarak doğranmış)

  • 1 limon kabuğu (rendenin en ince kısmıyla rendelenmiş)

  • 1 limon suyu (ben 1,5 limon suyu kullandım )




hazırlanması:




  • Yumurta, şeker, limon kabuğu ve limon suyunu sos tenceresine alıp çok iyi bir şekilde çırpın.(iyi çırpmazsanız kesilebilir)

  • Orta ateşteki ocağa alın ve karıştırarak pişirmeye başlayın.

  • Kaynamaya başlayınca tereyağını ilave edip karıştırarak yaklaşık 5–8 dakika kadar pişirin.(sosun koyulaşmaya başlamasından ve kendini toparlamasından piştiği anlaşılıyor)

  • Sosu ocaktan alıp ılınmasını bekleyin. Ağzı kapalı bir kaba alıp buzdolabında bekletin.


Tarif için teşekkürler Ayten Kaya!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder