16 Nisan 2012 Pazartesi

Ev yapımı fındık ezmesi & fındık nasıl kavrulur?












Günlerdir gazetelerden tükettiğimiz gıdaların içerisinde ki maddeleri okudukça içim kararmıştı açıkçası. Ne yiyeceğimizi kime güveneceğimizi şaşırmış durumdayız artık. Birçok kişinin de benim gibi düşündüğüne eminim. Neyse ki hafta sonu, Çorum’da yeni açılan Helal Marketi ziyaret ettiğimde içim biraz olsun rahatladı. Raflarda helal gıda sertifikası almış markaların ürünleri dizilmiş, bilinçli tüketicileri bekliyordu. Güvenilir gıdaları tüketmek istiyorsak özellikle böyle yerlerden alışveriş yapıp desteklememiz gerekiyor bence… Her evde olduğu gibi bizim evde de çocukların en sevdiği kahvaltılıklardan birisi fındık ezmesi. Hal böyle olunca fındık ezmesini de çoğu zaman evde kendim yapmaya çalışıyorum diğer birçok lezzet gibi. Böylece içerisinde ne olduğunu bildiğimiz sağlıklı lezzetleri içimiz rahat tüketmiş oluyoruz…>>>>>








































Malzemeler:






  • 1 su bardağı kavrulmuş fındık

  • Çeyrek su bardağı pudra şekeri

  • 1 yemek kaşığı erimiş tereyağı

  • 1 -2 yemek kaşığı zeytinyağı




Hazırlanması:




  • Kavrulmuş ve kabukları soyulmuş fındıkları, pudra şekerini, erimiş tereyağı ve zeytinyağını rondonun içerisine alın.

  • Fındıklar tamamen püre haline gelene kadar çekin.

  • Ara sıra kenara biriken fındık pürelerini kaşık yardımıyla rondonun içerisine itin.

  • Fındık ezmesi istediğiniz kıvama geldiğinde son bir defa daha karıştırın. Cam bir kavanoza alın ve buzdolabında bekletin.




Benden notlar;

Ben erimiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı kullanmayı tercih ettim.

Sıvıyağ, tereyağı, zeytinyağı ya da fındık yağı kullanabilirsiniz.

Yağ ve şeker miktarını damak zevkinize göre artırıp azaltabilirsiniz.

Çok akışkan bir kıvamda gelebilir, buzdolabında koyulaşıp sertleşiyor.







Fındık nasıl kavrulur;




  • İstediğiniz miktarda kabukları kırılmış fındığı teflon bir tavaya alın.

  • Kısık ateşte ara sıra karıştırarak fındıkları yakmadan kavurun.

  • Bir süre sonra fındıkların kabuklarının kendiliğinden soyulmaya başladığını göreceksiniz.

  • Fındıkların kabukları tamamen soyulmaya başladığında ocağı kapatın ve soğumaya bırakın.

  • Soğuyan fındıkların kabuklarını temizleyip istediğiniz şekilde tüketin.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder