Karamelize soğan tek başına ayrı bir yazı konusu olacak
kadar harika bir lezzete sahip. Cevizle birlikte ekmeğin içerisine eklenince
ise lezzetini ben anlatmadan siz tahmin edin ya da en iyisi mutfağa girip hemen
deneyin::))) Benim en sevdiğim ekmek çeşitleri arasında üst sıralarda yerini
alıyor. Özellikle de kahvaltıda çayla birlikte tüketirseniz değmeyin keyfinize…
Malzemeler:
- 10 su bardağı HATAP tam buğday unu
- 5 su bardağı ılık su
- 1 paket yaş maya
- 1 çay kaşığı eker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 1su bardağı kırılmış ceviz
- 3–4 adet karamelize edilmiş soğan
Karamelize soğan için;
- 3–4 adet kuru soğan
- 2 yemek kaşığı sıvıyağ
- Tuz
Soğanları yarım ay
şeklinde doğrayın. Teflon tavada sıvıyağ ve tuz ilave ederek kısık ateşte ara
sıra karıştırarak soğanlar karamelize olana kadar soteleyin. Ocaktan alıp
soğutun. Kavurma işlemi kısık ateşte yapıldığı için biraz uzun sürebilir ama
çok lezzetli oluyor.
Hazırlanması:
- 10
dakika kadar bekletin. - Maya kabarmaya başlayınca tuzunu, cevizini, karamelize
soğanı ekleyip karıştırın. - Unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur
yoğurun. - Yoğurduğunuz hamuru
ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda yarım saat kadar mayalanması için bekletin. - Mayalanan hamurunuzu istediğiniz
büyüklükte eşit parçalara ayırın (ben genellikle 3 eşit parçaya ayırıyorum). - Elinizle istediğiniz
şekli verin ve fırın tepsisine yerleştirin (yuvarlak ya da oval şekil
verebilirsiniz, ben bazen yuvarlak kelepçeli kek kalıbına yerleştirip
pişiriyorum. Şekil verirken elinizi sıvıyağa ya da suya batırırsanız hamur
elinize yapışmaz) - Fırın tepsisine
yerleştirdikten sonra da yaklaşık yarım saat kadar tepsi mayasının gelmesi için
bekletin. - 180 derecelik fırında
ekmeklerinizi 45 dakika kadar pişirin.(pişme süresi fırınınıza ve ekmeğinizin
kalınlığına göre değişecektir, pişme süresini kendiniz ayarlayabilirsiniz.
Not:
Sadece cevizli ekmek pişirmek isterseniz de tarifteki
soğanları çıkarmanız yeterli olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder