Tavuk kıyması ile tanışmamış olanlarınız varsa mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Tavuk kıymasının köftesi harika oluyor bilenler bilir, bir de tavuk şiş olarak deneyin. Kesinlikle vazgeçemeyeceğiniz bir yemek olacaktır. Benim özellikle yemek davetlerinde ana yemeğin yanında sunduğum, tadına bakan herkesin bayıldığı bir lezzet. Önceki yılların iftar menülerine bakarsanız hem sunumunu hem de ne kadar sık yaptığımı görmüş olursunuz. Tavuk kıymasını artık birçok market ve kasapta bulabilmek mümkün. Olurda bulamazsanız tavuk göğüs etlerini rondoda kıyma haline gelene kadar çekerek elde edebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken tek nokta göğüs etlerine birkaç parça tavuk budu (kıymanın yağ oranını ayarlamak için) ilave etmek. Fotoğraflar 2010 yılına ait, bunlar gibi bekleyen onlarca güzel tarif var buraya eklenmemiş, en kısa zamanda paylaşabilmek ümidiyle…
Malzemeler:
- 1 kilo tavuk kıyması (orta yağlı)
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Kimyon
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Tuz
- İsot
Ayrıca; sıvıyağ ve çöp şiş
Hazırlanması:
- Tavuk kıymasını derin bir kaba alın.
- Salça ve diğer baharatları ekleyip iyice yoğurun.
- Elinize bir parça kıyma alıp çöp şişin etrafına geçirip incelterek düzeltin.(bu aşamada şekil vermekte zorlanırsanız elinizi çok az sıvıyağ ile yağlarsanız daha kolay şekil verirsiniz)
- Sıvıyağ eklediğiniz teflon tavada arkalı önlü kızartıp isteğinize göre servis yapın.
![]() |
(Farklı zamanlarda hazırladığım sunum şekilleri. İster pilavla birlikte, isterseniz ekmek arası ya da burada ki tarifimle lavaş dürüm olarak hazırlayabilirsiniz) |
Benden notlar;
- Kıymanın kıvamı çok sert olursa çok az su ilavesi yapabilirsiniz, hem yumuşak olmasını hem de şekil vermenizi kolaylaştırır.
- Lavaş arasında servis yapacaksanız uzun çöp şiş, pilavın yanında sunacaksanız kısa çöp şiş kullanmanızı tavsiye ederim. Uzun çöp şişleri ortadan ikiye de bölebilirsiniz.
- Önceden hazırlayıp, pişirip servis sırasında ısıtarak kullanabilirsiniz.
- Tavuk çöp şişleri pişirirken orta sıcaklıkta bir ateş kullanın, yüksek olursa dışı yanıp içleri çiğ kalır.
- Salça ve baharat miktarını damak zevkinize göre azaltıp çoğaltabilirsiniz.
- Olurda kıymayı toparlayamaz ve şekil vermekte zorlanırsanız çok az galeta unu ya da rondodan geçirdiğiniz bayat ekmek parçaları ilave edin.
- Bir de lavaş dürüm yaparken çöp şişleri çıkarmayı unutmayın::))
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder