8 Nisan 2011 Cuma

Kekli baklava











Sanırım 3 yıl kadar önceydi, bir arkadaşım kermes için kekli baklava hazırlayacağını söyleyince daha önce duymadığım için şaşırmış ve blogda yayınlamak düşüncesiyle tarifini istemiştim. Aradan yıllar geçti ve ben tarifi defterimin arasında unuttum. Bu arada arkadaşımın da tayini çıktı ve buradan ayrıldılar. Bir gün biryerlerde karşılaşmayı umuyor ve tarif için teşekkür ediyorum canım arkadaşım Nimet!








Hafta içinde eşimin arkadaşlarına hazırlamak için farklı bir şerbetli tatlı tarifi düşünürken aklıma geldi. Bir gün önceden yapıp şerbetini ekledim ve ev halkının fikirlerini aldım öncelikle. Beğeni dolu ve “ ne kadar çabuk yaptın! “sözlerini duyunca da bloğa yazmaya karar verdim. Farklı ve kolayca hazırlanabilen bir tatlı tarifi iterseniz, bir de kat kat kabaran mutlaka deneyin derim…














Malzemeler:







Hamuru için;






  • 1 yumurta

  • 1 çay bardağı sıvıyağ

  • 1 çay bardağı süt

  • Yarım paket kabartma tozu

  • Çok az tuz

  • Limonsuyu (1 yemek kaşığı elma sirkesi kullandım)




Keki için;


  • 2 yumurta

  • Yarım çay bardağı süt

  • 1 su bardağı şeker (yarım su bardağı kullandım)

  • Yarım paket kabartma tozu

  • 1 su bardağı un




Yumurta ve şekeri çırpın, sütü ilave edin. Un ve kabartma tozunu eleyerek ilave edip karıştırın.









Üzeri için;1 paket margarin (ben tereyağı ve sıvıyağ karışımı kullandım)

Açmak için; 1 su bardağı nişasta

Arasına 1 su bardağı kırılmış ceviz





Şerbeti için;






  • 3 su bardağı su

  • 3 su bardağı şeker

  • Birkaç damla limon suyu


Su ve şekeri kaynatın ve koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ilave edip birkaç dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.

















Hazırlanması:























• Derin bir kabın içerisine yumurta, sıvıyağ, süt, elma sirkesi ve tuzu ilave edip karıştırın.

• Kabartma tozu ve aldığı kadar un ilavesi ile kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğurun (un miktarını özellikle ölçmüştüm ama not almaya unutmuşum)

• Hamuru 20 eşit bezeye ayırın.

• İlk 10 bezeyi nişastaya bulayarak merdane yardımı ile tatlı tabağı büyüklüğünde açın ve üst üste yerleştirin.

• Daha sonra üst üste yerleştirdiğiniz onlu bezeyi tepsi büyüklüğünde açın.

• Yağlanmış fırın tepsisine yayın ve üzerine yarım su bardağı kırılmış ceviz serpin.

• Cevizlerin üzerine hazırladığınız kek hamurunu dökün ve tekrar ceviz serpin.

• Diğer onlu bezeyi de nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açın, üst üste yerleştirin ve tepsinin büyüklüğünde açarak kek hamurunun her yerini kapatacak şekilde yerleştirin.

• Keskin bir bıçak yardımıyla baklavayı istediğiniz şekilde dikkatlice kesin.(bu aşamada kek hamuru çok az dışarı çıkabiliyor.)

• Tereyağını tavada yakmadan kızdırın ve baklavanın her yerine gelecek şekilde gezdirin.

• 160 derece fırında yarım saat üzeri kızarana kadar pişirin. Daha sonra baklavanın üzerine yağlı kâğıt kapatıp yarım saat daha pişirin.(bu şekilde baklava yanmadan daha iyi pişmiş oluyor)

• Pişen baklavayı soğutun ve üzerine ilk sıcaklığı çıkan şerbeti dökün. Dinlendirip servis yapın.

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder