22 Mayıs 2011 Pazar

Yoğun Kakaolu Nemli Kek














Uzun zaman önce birkaç blogda görüp denediğim bu kek tarifini sizlerle paylaşmadığımı fark ettim. Söylendiği gibi çok lezzetli, kendinden nemli, yoğun kakao tadı aldığınız bir kek oluyor. Acemi şef yoğun kakaolu ıslak kek demiş ama bence yoğun kakaolu nemli kek, normal ıslak kekler gibi çok fazla ıslaklık beklenilmesin diye belirtmek istedim. Belki de benim kullandığım kakao markasının farklı olmasından kaynaklanmıştır. Denemenizi tavsiye ettiğim lezzetlerden bir tanesi…







Malzemeler:



Not:1 su bardağı=240 ml




  • Yarım su bardağı hindistancevizi

  • 1 çay kaşığı karbonat

  • 2 su bardağı un

  • 1,5 su bardağı toz şeker (damak tadınıza göre 1 su bardağı–2 su bardağı arası dilediğiniz miktar)

  • 1 tutam tuz





  • Yarım su bardağı zeytinyağı ya da sıvıyağ (100 gr ya da tereyağı )

  • 1 su bardağı su

  • Yarım su bardağı (50 gr ) dark kakao* (ben Kuru Kahveci Mehmet Efendi kakaosu kullandım)

  • 1 paket vanilya ( daha yoğun bir kakao lezzeti elde etmek isterseniz eklemeyebilirsiniz)








  • Yarım su bardağı süt

  • 2 yumurta

















Hazırlanması:








  • Hindistancevizi, karbonat, un, şeker ve tuzu ayrı bir kapta karıştırın.





  • Sıvıyağ, su, kakao ve vanilyayı küçük bir tencereye alın ve ısıtarak karıştırın.(bu aşamada sadece kakao sıvı malzemelerle karışana kadar ısıtın, kaynatmayın.)





  • Yumurta ve sütü cam bir kâsede köpük köpük olana kadar bir dakika çırpın.





  • Kuru karışıma önce sıvıyağlı-kakaolu karışımı, ardından yumurtalı karışımı ekleyin ve mikserle 2 dakika çırpın.

  • Yağlı kâğıtla kapladığınız kek kalıbına(ben kare bir borcam kullandım) dökerek 175 C önceden ısıtılmış fırında batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar 35–40 dakika pişirin.

  • Fırından hemen çıkartıp soğutun.




Acemi aşçı’dan önemli püf noktaları;





  • Bu muhteşem lezzeti elde edebilmek için basit ama çok önemli bir kaç detay var:
  • Mümkünse bu keki bir gün önceden yapıp, üzeri kapalı şekilde bekletin, ertesi gün ikram edin. (Lezzet ve nemlilik oranı çok değişecek)
  • *Kakao seçimi bu kekin lezzetini belirleyen temel faktör. Bu kek için mutlaka Dark kakao kullanın. Normal kakao kullanırsanız bambaşka bir tatla karşılaşabilirsiniz. Yurt dışında yaşayanlar Hershey's Dark kakao kullanabilirler. Türkiye için önereceğim tek marka Dr Oetker Gourmet kakao.
  • Pişirme süresinin sonunda, keki fazla bekletmeden fırından hemen çıkartın ve üzerini kapatın. Fırında beklerse nem oranı azalır.
  • Katıyağ yerine sıvıyağ kullanırsanız, kekin nem oranı artar.
  • Daha da arttırmak isterseniz; fırından çıktıktan sonra, henüz ılıkken üzerine bir miktar su püskürtüp kek kalıbını geri kapatarak dinlendirebilirsiniz.













Tarif için teşekkürler Acemi Aşçı…






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder