Blogger yasağının kalkmasına rağmen hala ben erişim sağlamak için dns ayarlarını değiştirmek zorunda kalıyorum hatta değiştirdiğim halde bile çoğu zaman kumanda paneline erişemiyorum. Şanslı günümdeysem ve karşıma “bu site mahkeme kararıyla kapatılmıştır” yazısı çıkmamışsa şimdi olduğu gibi ancak yazı ekleyebiliyorum. Umarım bu anlamsız yasak kalkar ve sorunsuzca paylaşımlarda bulunabiliriz.
Hazır yazı ekleyebiliyorken son zamanlarda sıkça yaptığım, özellikle eşimin sevdiği bir sütlü tatlıyı paylaşayım sizlerle. Çorum’un Kargı ilçesinde sık yapıldığını biliyorum, belki farklı yörelerde de yapılıyordur. Tatlının özelliği yapım aşamasının yoğurt mayalıyormuş gibi yapılması ve püf noktalarına dikkat edildiği zaman tutmama gibi bir sorunla karşılaşılmaması.
Malzemeler:
- 1 su bardağı doğranmış kuru incir
- 1 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı nişasta
Hazırlanması:
- Kuru incirleri yıkamadan küçük küpler halinde doğrayın ve servis tabağına alın.
- İncirlerin üzerine nişasta ve şekeri serpiştirin.
- Sütü yoğurt mayaladığımız sıcaklığa getirin.( Süt ısınmaya başlayınca serçe parmağınızı süte batırın ve birkaç saniye bekletin, eliniz sıcaklığa dayanabiliyorsa sıcaklık yeterli demektir. İsterseniz biraz daha sıcak da olabilir)
- Tabağa ya da kâselere aldığınız incirlerin üzerine sıcak sütü yavaşça dökün ve tabağın üzerine bir kapak kapatın.
- Aynı yoğurt mayaladığınızda üzerini örttüğünüz gibi kalın bir bezle üzerini örtün.
- 4–5 saat (soğuk ortamlarda daha fazla bekletilebilir, ben garanti olsun diye gece yapıp sabaha kadar bekletiyorum ve sabah dolaba kaldırıyorum) bu şekilde ılık bir ortamda bekletin ve süt puding kıvamını alınca buzdolabında soğutup servis yapın.
Not: Annem bazen nişasta kullanmadığını, tutması garanti olsun diye eklediğini ve bazen de sütü kaynar olarak incirlere eklediğini ve sorun yaşamadığını anlattı, bu şekillerde de denediğimde sonucu yazarım. Bir de sütü çok fazla eklememek gerekiyor yoksa sıvı kalıyor, incirlerin üzerini çok hafif geçmesi yeterli.
Ben birkaç defa incirleri yıkayarak yaptım ve tatlıyı tutturamadım, süt sıvı kaldı. Annem bu tatlının tutması için incirlerin yıkanmaması gerektiğini söyleyince yıkamadan yaptım ve sonuç fotoğraftaki gibi başarılı…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder