Daha önce elmalı tartın tarifini verirken karemelize sütlü olanını da denediğimi ve çok lezzetli olduğunu yazmıştım. Ama tarifini yazmak için dulce de leche yazısını yazmayı bekledim açıkçası. karamelize sütün ne olduğunu, nasıl yapıldığını görmek isterseniz buraya tıklayarak tarifini inceleyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 100 gr margarin
Yarım su bardağı tozşeker
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yarım su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Aldığı kadar un (6 su bardağı kullandım)
İç malzemesi için;
• 4–5 adet rendelenmiş elma
• 4 yemek kaşığı şeker
• 1 su bardağı dövülmüş ceviz
• Tarçın
Elmaların kabuklarını soyun ve rendenin iri tarafı ile rendeleyip bir tencereye alın. Üzerine şeker ve ceviz ilave edip elmalar suyunu çekene kadar pişirin. Ocağı kapatıp tarçın ilave edin ve karıştırarak soğumasını bekleyin.
Hazırlanması:
• Margarini eritin ve içerisine toz şekeri ekleyip elinizle karıştırın.
• Karışıma oda sıcaklığında ki yoğurt, sıvıyağ ve yumurtayı ekleyip karıştırın.(Malzemelerin oda sıcaklığında olması önemli, soğuk olursa margarini sertleştiriyor ve hamur açılmakta zorlanılıyor)
• Vanilya, kabartma tozu ve aldığı kadar unu ilave edip hamur yoğurun.( Ben 6 su bardağı un kullandım, siz hamur elinizle açabileceğiniz kıvama gelene kadar un ekleyin.)
• Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça koparıp yuvarlayın, buzdolabı poşetine koyarak dondurucuya yerleştirin ve 10 dakika bekletin.
• Kalan hamuru yağladığınız borcam (en büyük boy dikdörtgen borcam kullandım) kabın içerisine alın ve elinizle bastırarak tepsinin her tarafına eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Elinizle açmakta zorlanırsanız merdane yardımıyla da açabilirsiniz.
• Hamurun üzerine soğuyan iç malzemesini eşit şekilde kaşık yardımıyla yayın.
• İç malzemesinin üzerine istediğiniz miktarda karemelize sütü (dulce de leche) kaşık yardımıyla yayın. Damak tadınıza göre 1–2 su bardağı karemelize süt yeterli gelir.
Dondurucuda beklettiğiniz hamur parçasını rendenin büyük tarafı ile iç malzemesinin üzerine rendeleyin ve her tarafına gelecek şekilde dağıtın.
• Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Soğuyunca bıçakla dilimleyin, isteğinize göre servis ederken üzerine karemelize süt ilave ederek servis yapın.
Notlarım;
ben tartı bir gece önceden hazırlayıp pişirdikten sonra fırının içerisinde beklettim.- bu tarifimi Porselen demlik çay saati 61.etkinliği ev sahibi “merak iyidir” bloğuna gönderiyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder