“Dulce de leche” olarak bilinen süt karameli ya da süt reçeli daha çok Arjantin, Portekiz, Şili gibi Güney Amerika ülkelerinde yapılan bir şekerleme türüdür. Kahvaltı da tüketebileceğiniz gibi kek, brownie, tart ya da kurabiyelerde kullanabilirsiniz. Ben tart ve brownie yapımında deneyip bol bol da kahvaltı da tükettim::)) Mesela elmalı tarta harika bir lezzet verdi.süt karameli ile yaptığım tarifleri yayınlamak için özellikle tarifini vermeyi bekledim,belki denemek isteyecekler olabilir diye.
Malzemeler:
• 1 litre süt
• 1 su bardağı şeker
• Yarım çay kaşığı karbonat
Hazırlanması:
• Sütü derin bir tencereye alın ve kaynatın.
• Şekerini ekleyip eriyene kadar karıştırın.
• Şeker eriyince ocağın altını kısın ve karbonatı ekleyip 2–3 saat sürekli karıştırın.
Diğer tariflerde toplam 2–3 saat sürekli karıştırın deniyor ama ben 1,5 saatin sonunda istediğim renge ve koyuluğa ulaştım. Bu nedenle de kendi yapım aşamalarımı ve notlarımı da yazmak istiyorum.
• Karbonatı ekledikten sonra yarım saat her on dakika da bir karıştırmaya devam ettim.
• Yarım saatin sonunda rengi hafif değişmeye başlayacaktır. Rengi değişmeye başladıktan sonra yavaş yavaş kıvamı da koyulaşmaya başlayacaktır.
• Ben ilk 1 saat her 10 dakika ara ile (bazen beş dakika ara ile ) karıştırdım.
• Son yarım saat daha sık aralıklarla karıştırmanız gerekecek. Koyulaştığı için içerisinde topaklanmalar olabiliyor.(gerçi bunu da ocağı kapattıktan sonra mikserle çırparak halledebilirsiniz.)
Benden notlar;
• Karbonatı ilk eklediğinizde süt köpürecektir altını kısın ve birkaç dakika sürekli karıştırın yoksa taşabilir.
• İlk yarım saat her on dakikada bir karıştırdım.
• İkinci yarım saat bazen 5 dakika ara ile bazen 10 dakika ara ile karıştırdım.
• Son yarım saat yani 1,5 saate girdiğimizde ise koyulaşmaya başladığı için daha sık karıştırdım.
• İsterseniz süt kaynamaya başladığında vanilya ve tarçın çubuğu atabilirsiniz (1 saat kadar sonra sütün içerisinden geri alabilirsiniz).ben başka bir denememde tarçın çubuğu atmıştım hem güzel bir tat verdi hem de daha çok karamel renginde oldu.
• "3 saat sürekli karıştırmanız gerekir" cümlesini okuduğumda gözümde büyütmüştüm ve yapmaktan vazgeçmiştim ama şimdi sık sık yaptığım tarifler arasında.
• Mutfakta uzun süre kalacağınız zaman “dulce de leche” yapmaya başlarsanız diğer işlerinizi hallederken gelip gidip karıştırabilirsiniz. Mesela birkaç çeşit yemek yapmanız gerektiğinde süt karamelini yapmaya başlayın ya da yoğurt mayalamak için süt pişireceğiniz zaman deneyin. Ben genellikle yoğurt yapımı için süt pişirirken bir kısmını da süt karameli yapmak için ayırıyorum. Böylece mutfakta diğer işlerimi hallederken süt karamelim de hazır olmuş oluyor.
• Ben hazır paket sütü kullanmadım. Buraya yakın bir köyden getirttiğimiz süt ile yapıyorum. Böyle olunca da süt çok yağlı oluyor ve süt karamelinin çabuk koyulaşmasını sağlıyor. Denemelerimden birinde sütün kaymağını almıştım ve 2 saatin sonunda bile koyulaşmamıştı sonradan aldığım kaymağı tekrar tencereye ilave edince hemen koyulaştı.
Tarifin orijinali için buraya (cafe fernando) tıklayın. Beni cesaretlendirip bu harika tat ile tanışmamı sağlayan sevgili Leyya’nın tarifi içinse buraya tıklayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder