Yıllar önce öğleden sonra dersim olmadığı zamanlar sık sık annemle birlikte Oktay Ustanın programını izlerdik ve beğendiğim tarifleri tarif defterime not alırdım. Bahsettiğim yıllarda bu kadar çok yemek bloğu olmadığı düşünülürse bu notların ne kadar kıymetli olduğunu anlayabilirsiniz sanırım::)) İşte bu notlardan bir tanesi de patates püresine ait. Oktay usta süt ile yapılan pürenin daha lezzetli olduğundan bahsetmişti. Denediğinizde gerçektende aradaki lezzet farkını anlayabiliyorsunuz. Bir de çocukların çok sevdiği bir yemek olduğu düşünülürse süt sevmeyen ufaklıklara bu şekilde süt içirilmişte olur::))
Malzemeler:
- 1 adet iri patates (ya da 2 orta boy patates)
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
Hazırlanması:
- Patateslerin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayıp yıkayın. Bir tencereye alın ve sütü ilave edin.
- Süt kaynadıktan sonra ocağı kısın ve kısık ateşte patatesler yumuşayıncaya kadar ara ara karıştırarak pişirin.
- Pişen patateslere tuz ilave edin ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra rondo ile püre haline getirin.
- Bu aşamada kıvamını ayarlamak için isteğinize göre süt ilavesi yapabilirsiniz.
Not: Bazen patatesin cinsine göre fazla süt kullanmak gerekebiliyor. Aynı miktarda ki patates için daha fazla süt kullandığımda oldu.
Bazen evde fazla süt kalmadığı zamanlar da yarı yarıya su kullandığımda oluyor. Fakat süt ile yapılan püre daha lezzetli.
İsterseniz tereyağı da kullanmayabilirsiniz.
Aşağıdaki fotoğraf geçen seneki iftar daveti için yaptığım Hasan Paşa köftelerin üzeri için hazırladığım ve fazla gelince krema torbası ile şekil verip fırında pişirdiğim patates püresine ait.Bu halide çok şık oldu,davetlerinizde böyle de kullanabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder