5 Ocak 2010 Salı

Krem Karamelli Kek (Kudretullah) ve soft bowl yarışması...

















Yılın ilk günlerini misafir ağırlayarak geçirince yazacak birçok yeni tarif birikti. İlk sırayı benim görüntüsünü çok beğendiğim krem karamelli kek ya da Kudretullah diye bilinen kek alsın!






































Malzemeler:










  • Yarım su bardağı şeker (yakmak için)





Krem karamel için:






  • 500 lt. süt

  • 3 yemek kaşığı şeker

  • 4 yumurta

  •  1paket vanilya

  • 1 limon kabuğu rendesi




Kek için:




  • 3 yumurta

  • 1,5 su bardağı un

  • 1 su bardağı şeker

  • 3 yemek kaşığı kakao

  • Yarım su bardağı süt

  • Yarım su bardağı sıvı yağ

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 paket vanilya

  • Limon kabuğu rendesi










*Kesinlikle kelepçeli kalıp kullanmayınız!







Hazırlanması:






  • Yarım su bardağı şekeri teflon tavada şekerler eriyip rengi değişene kadar yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın. (Kalıp yağlanmayacak)




  • Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın. Bu karışımı da kek kalıbına şekerlerin üzerine boşaltın. ( sütü fazla köpürtmemeye çalışın)




  •  Keki hazırlayın. Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin. Süt ve sıvıyağı katın. En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın. İki karışımda sıvı olduğu için birbirine karışacak diye endişelenmeyin pişerken nasıl oluyorsa birbirinden ayrılıp karışmadan düzgünce pişiyorlar.




  • Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak (ben fırın tepsisine sıcak su ekleyip kek kalıbını içine oturtarak pişirdim) önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin. Fırına göre pişme süresi değişebilir, bir kürdanla kontrol edin.




  • Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin. Ertesi gün kenarlı bir tabağa (şekerler eriyip akabilir) ters çevirin.(Bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn. kadar sıcak suya batırın)























Hiç yorum yok:

Yorum Gönder