11 Ocak 2010 Pazartesi

Ev Yapımı Mayonez








Son yazımda bahsettiğim ev yapımı mayonez! Hazır satılanlardan hiçbir farkı olmayan, lezzetli ve güvenilir. Herşeyden önemlisi de içerisinde neler kullanıldığını biliyorsunuz…

Malzemeler:




  • 1 yumurta sarısı

  • Yarım limon suyu

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 1 tatlı kaşığı tuz

  • 1 su bardağı sıvıyağ

  • 1–2 yemek kaşığı soğuk su



Hazırlanması:


  • Cam bir kâsenin içerisine yumurtanın sarısı, yarım limonun suyu ve sirke konulup karıştırmadan buzdolabında 2–3 saat bekletilerek soğutulur.( Kullanılacak mikserin uçlarının da soğuk olması için kâsenin içerisinde bekletebilirsiniz.)

  • Soğuyan malzemeler dolaptan çıkartılarak 1 su bardağı soğuk sıvıyağ azar azar ilave edilerek mikserle çırpılır.( Bu aşamada sıvıyağı her defada bir yemek kaşığı ekleyip mikserle iyice çırparak birbirine iyice karıştığında tekrar yağ eklemelisiniz.)

  • İstediğiniz kıvama geldiğinde en son isteğinize göre tuz ilave edip ağzı kapalı bir kavanozda dolapta bekletin.




benden notlar;


  • Mayonezi cam bir kâsenin içerisinde çırpmalısınız.

  • Bütün kullanılan malzemeler soğuk olmalı.

  • Hatta kullanılan mikserin ucu da buzdolabında soğutulmalı.

  • Sıvıyağ azar azar ilave edilmeli.

  • Taze sıkılmış limon suyu olmalı.

  • İsteğe göre rendelenmiş sarımsak kullanılabilir.

  • Daha hafif olması için isteğe göre 1–2 yemek kaşığı soğuk su ilave edebilirsiniz.

  • Ben miktarı az tutarak birkaç gün içerisinde ağzı kaplı kavanozda buzdolabında bekleterek tüketiyorum.

  • Kıvamı çok koyu olsun istiyorsanız biraz daha sıvıyağ ekleyebilirsiniz.

  • Son ve en önemli not ise kıvam almaya başlayınca mikserinizi sık sık dinlendirerek çalıştırın. Dinlenme sırasında mayonez kâsesini buzdolabında bekletin. Benim daha önce mayonez yapma sevdam nedeniyle (dinlendirmeyi ihmal ettiğim için) bozduğum bir mikserim oldu!







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder