10 Nisan 2013 Çarşamba

Ev Yapımı Donut
















Hafta sonu, minik Verda Suyun isteği üzerine evde çikolatalı
lezzetler denemesi vardı. Bunlardan ilki olan ev yapımı cocostar tarifini paylaştım,
bir diğeri ise evde donut yapımıydı. Zaten son yıllarda özellikle de gıda
konusunda bilinçlenmeye başladıktan sonra dışarıda yemeye güvenemediğimiz her
şeyi evde yapar hale geldim. Bu durumda çocuklar hallerinden oldukça memnunlar,
mutfakta yeni şeyler üretmeyi çok sevdiğim için ben de halimden hiç şikâyetçi
değilim tabiî ki. Sizlerde yeni şeyler denemeyi seviyorsanız, sevdiklerinize
gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz ev yapımı donutlar yapmak istiyorsanız,
tarif benden yapması sizden…






















Malzemeler:




  • 1 su bardağı ılık süt

  • Yarım su bardağı ılık su

  • Yarım su bardağı şeker

  • 1 paket instant kuru maya(10 gr.)

  • 2 çay kaşığı (silme) tuz

  • 1 yumurta

  • 2 yemek kaşığı MURATBEY tereyağı (oda sıcaklığında)

  • Aldığı kadar HATAP un





Kızartmak için, sıvıyağ


Üzeri için; eritilmiş bitter çikolata


Süslemek için; şekerlemeler, renkli çikolatalar





Hazırlanması:




  •  Derin bir karıştırma kabının içerisinde süt, su, şeker ve
    mayayı karıştırıp 10 dakika ılık bir ortamda bekletin. 

  • Sıvı karışımın içerisine
    tuz, yumurta ve iyice yumuşamış tereyağını ilave edip elinizle karıştırın. 

  • Aldığı
    karda un ilavesi ile ele yapışmayan ve çok sert olmayan bir hamur yoğurun. (Ben
    bu aşamada 4,5 su bardağı kadar un kullandım, tereyağı ve yumurtanın
    büyüklüğüne göre miktar değişebilir, kontrollü olarak ekleyin)

  • Hamuru mayalanması için ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda
    yarım saat bekletin.

  •  Mayalanan hamurdan elinizle istediğiz büyüklükte parçalar
    koparıp yuvarlayın. 

  • Yuvarladığınız hamur parçalarının tam ortasına bir şişe
    kapağını batırarak yuvarlaklar açın.

  •  Bu şekilde tezgâhın üzerinde 15-20 dakika kadar daha bekletin.

  •  Mayalanan donutları kızdırılmış sıvıyağın içerisine
    bırakın ve ocağın altını hemen kısıp kısık ateşte arkalı önlü kızartın.

  •  Kâğıt
    havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağlarını alın. donutlarınız soğuyunca
    eritilmiş çikolataya batırıp yağlı kâğıt üzerine alın ve istediğiniz şekilde süsleyin. 

  • İsterseniz hiç çikolataya batırmadan soğuyunca pudra şekeri serpebilirsiniz.








Not: kızartma işlemini yaparken çok dikkatli olmalısınız. Önce
kızgın yağa atıp hemen ocağı en kısık ateşe alın ve kızartma işlemine öyle
devam edin. Çünkü çok çabuk kızarıyor ve içi hamur kalabiliyor. Kısık ateşte
ara sıra alt üst ederek kızartırsanız, donutların içi de çok güzel pişiyor. Bir
de, şekil verdikten sonra mayalanma esnasında şekiller biraz bozulabiliyor
mayalandığı için. Bu nedenle ben, donutlar mayalandıktan sonra kızartmadan hemen
önce tekrar şişe kapağı ile yuvarlakları biraz daha büyültüp kızarttım. Şekiller
daha düzgün oldular.














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder