Hafta sonu, minik Verda Suyun isteği üzerine evde çikolatalı
lezzetler denemesi vardı. Bunlardan ilki olan ev yapımı cocostar tarifini paylaştım,
bir diğeri ise evde donut yapımıydı. Zaten son yıllarda özellikle de gıda
konusunda bilinçlenmeye başladıktan sonra dışarıda yemeye güvenemediğimiz her
şeyi evde yapar hale geldim. Bu durumda çocuklar hallerinden oldukça memnunlar,
mutfakta yeni şeyler üretmeyi çok sevdiğim için ben de halimden hiç şikâyetçi
değilim tabiî ki. Sizlerde yeni şeyler denemeyi seviyorsanız, sevdiklerinize
gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz ev yapımı donutlar yapmak istiyorsanız,
tarif benden yapması sizden…
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı şeker
- 1 paket instant kuru maya(10 gr.)
- 2 çay kaşığı (silme) tuz
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı MURATBEY tereyağı (oda sıcaklığında)
- Aldığı kadar HATAP un
Kızartmak için, sıvıyağ
Üzeri için; eritilmiş bitter çikolata
Süslemek için; şekerlemeler, renkli çikolatalar
Hazırlanması:
mayayı karıştırıp 10 dakika ılık bir ortamda bekletin.- Sıvı karışımın içerisine
tuz, yumurta ve iyice yumuşamış tereyağını ilave edip elinizle karıştırın. - Aldığı
karda un ilavesi ile ele yapışmayan ve çok sert olmayan bir hamur yoğurun. (Ben
bu aşamada 4,5 su bardağı kadar un kullandım, tereyağı ve yumurtanın
büyüklüğüne göre miktar değişebilir, kontrollü olarak ekleyin) - Hamuru mayalanması için ağzı kapalı olarak ılık bir ortamda
yarım saat bekletin. - Mayalanan hamurdan elinizle istediğiz büyüklükte parçalar
koparıp yuvarlayın. - Yuvarladığınız hamur parçalarının tam ortasına bir şişe
kapağını batırarak yuvarlaklar açın. - Bu şekilde tezgâhın üzerinde 15-20 dakika kadar daha bekletin.
- Mayalanan donutları kızdırılmış sıvıyağın içerisine
bırakın ve ocağın altını hemen kısıp kısık ateşte arkalı önlü kızartın. - Kâğıt
havlu serilmiş bir tabağa alıp fazla yağlarını alın. donutlarınız soğuyunca
eritilmiş çikolataya batırıp yağlı kâğıt üzerine alın ve istediğiniz şekilde süsleyin. - İsterseniz hiç çikolataya batırmadan soğuyunca pudra şekeri serpebilirsiniz.
Not: kızartma işlemini yaparken çok dikkatli olmalısınız. Önce
kızgın yağa atıp hemen ocağı en kısık ateşe alın ve kızartma işlemine öyle
devam edin. Çünkü çok çabuk kızarıyor ve içi hamur kalabiliyor. Kısık ateşte
ara sıra alt üst ederek kızartırsanız, donutların içi de çok güzel pişiyor. Bir
de, şekil verdikten sonra mayalanma esnasında şekiller biraz bozulabiliyor
mayalandığı için. Bu nedenle ben, donutlar mayalandıktan sonra kızartmadan hemen
önce tekrar şişe kapağı ile yuvarlakları biraz daha büyültüp kızarttım. Şekiller
daha düzgün oldular.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder