15 Mayıs 2013 Çarşamba

Tahinli çelenk çörek
















Yapım aşamalarını Pinterest’te çokça gördüğüm bu nefis
çöreği yapmak uzun zamandır aklımdaydı. Köy mutfağından Sema hanım’ın
gönderdiği ev yapımı tahinle, çok sevdiğim tahinli çörekleri bu şekli
uygulayarak hazırladım. Zaten çok lezzetli olan tahinli çöreklerim harikada bir
görüntüye sahip oldular. Yapım aşamalarını da fotoğrafladığım çelenk çörekleri
poğaçalarınızda da uygulayıp farklı görüntüler elde edebilirsiniz.




















Malzemeler:




  • 2 su bardağı süt

  • 1 su bardağı su

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 2 yemek kaşığı Muratbey tereyağı

  • 2 yemek kaşığı şeker

  • 1 paket instant kuru maya

  • Bir tutam tuz

  • 6 su bardağı HATAP un







 İç malzemesi için;




  • 1 su bardağı tahin

  • 1 kâse şeker

  • 1 kâse ince kırılmış ceviz-fındık karışımı




















Hazırlanması:




  • Ilık süt, su, sirke, oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı,
    şeker ve kuru mayayı derin bir kaba alıp karıştırın. 

  • İçerisine bir tutam tuz ve
    aldığı kadar un ilavesi ile ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurun.

  • Hamurun
    ağzını kapatıp ılık bir ortamda yarım saat mayalanması için bekletin.

  •  Mayalanan
    hamuru eşit bezelere ayırıp 10 dakika dinlendirin. 

  • 10 dakika kadar
    beklettiğiniz bezeyi yağlanmış tezgâh üzerine alıp elinizle dikdörtgen şeklinde
    büyültün (ben geniş bir tepsi içerisinde açtım).

  • Açtığınız dikdörtgen hamurun
    üzerine kaşık yardımıyla tahin gezdirin. 

  • Tahinin üzerine şeker daha sonra ise
    ceviz-fındık karışımını gezdirip rulo yapın. 

  • Ruloyu uzunlamasına tam ortadan
    bir bıçak yardımıyla kesin.

  •  Kestiğiniz ruloyu kesik kısımlar dışta kalacak
    şekilde simit yapar gibi örün.

  •  Ördüğünüz rulonun iki ucunu birleştirip tepsiye yerleştirin. 

  • Diğer bezelere de aynı işlemi uygulayıp 10 dakika kadar tepside bekletin ve üzerlerine
    yumurta sarısı sürün.

  • 190 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin










.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder