9 Mart 2010 Salı

Lavaş

EVDE LAVAŞ YAPIMI







Son zamanlarda sıkça yapıp tavuk şiş ya da adana köfte ile ikram ettiğim bir lezzet. Evde yalnızca kebap ya da şiş yanına değil her yemeğin yanına yakıştırılıyor. Bileğindeki ağrı kendini belli etmeye başlamasa annesi kızının isteği doğrultusunda her daim evde bulunduracak!








Malzemeler:


  • 2 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım paket yaş maya
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 su bardağı ılık su

Hazırlanması:

  • Ilık suyun içerisine şeker ve mayayı alıp parmak uçlarınızla maya eriyene kadar karıştırın.
  • Diğer tarafta derin bir kabın içerisine tuz ve unu eleyin.
  • Ortasını elinizle açıp ılık suyu (içerisinde maya ve şeker bulunan) yavaş yavaş ilave ederek çok sert olmayan bir hamur yoğurun.
  • Yarım saat kadar dinlendirin (vaktiniz yoksa 5-10 dakika da dinlendirebilirsiniz, ben vaktim olmadığında bekletmeden yapıyorum) .
  • Yumurta büyüklüğünde bezeler koparın ve yuvarlayın.
  • Bezeleri unlayarak (yapışmaması için) merdane yardımıyla açın.
  • Teflon tavayı ocağa alın ve ateşi en yüksek konuma getirin.
  • Isınan tavaya açtığınız lavaşları alıp yüksek ısıda arkalı önlü pişirin. Bu aşamada hızlı olmanız gerekecek ki lavaşlar yanmasın.
  • Pişen lavaşları kurumaması için temiz bir bezin arasına alarak bekletin.





Benden notlar;

  • Lavaşları pişirmenin püf noktası hızlı ateşte çabucak pişmelerinin sağlanmasıdır. Bu nedenle hızlı olmak adına birkaç tane hamuru açıp bir kenarda bekleterek pişirme işlemine devam edebilirsiniz.
  • Yukarıdaki ölçüler tam geldi daha fazla su ilave etmedim, gerekirse siz biraz daha su ilavesi yapabilirsiniz.
  • Bu ölçülerden eşit miktarda dokuz adet beze elde ettim ki buda dokuz tane lavaşımızın olması demektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder