24 Temmuz 2013 Çarşamba

Mayasız Akıtma (Sıkma, Cızlak ya da Cızlama)

















Rahmetli dedem çok severdi
akıtmayı daha doğrusu bizim yöresel ismiyle cızlak-cızlama-cızlambayı. Tabi o
zamanlar bahçede odun ateşinde, saç üzerinde yapılır, şimdikilere inat nasılda
lezzetli olurdu.





 Krep ile akıtma arasında fark olup olmadığı da
ayrı bir tartışma konusu. Benim bildiğim kadarıyla krep kabartma tozu ile yapılıyor
ve bu nedenle de kekimsi bir dokusu oluyor. Akıtma (cızlak) ise karbonat ya da
maya ile yapılır. İkisinin de kendine göre farklı bir lezzeti var. Ama ben
akıtmanın hiçbir kabartıcı kullanılmadan yapılan halini de çok seviyorum.
Tercih size kalmış damak tadınıza göre istediğiniz şekilde yapabilirsiniz…




























Malzemeler:




  • 1 su bardağı süt

  • 1 yumurta

  • 1 yemek kaşığı sıvıyağ

  • 1 tatlı kaşığı şeker

  • 1 çay kaşığı tuz

  • 1 su bardağı un





 Hazırlanması:




  • Süt, yumurta, sıvıyağ,
    şeker (isteğe bağlı) ve tuzu karıştırma kabının içerisinde karıştırın.

  • Unu
    ilave edip çırparak pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar iyice karıştırın.

  • Teflon ya da krep tavasını
    çok az sıvıyağla yağlayın ve peçeteyle silerek fazla yağını alın.

  • Tava ısınınca
    altını kısıp kepçe yardımıyla tavaya karışımdan dökün ve her yerine eşit
    yayılmasını sağlayın. 

  • Akıtmaların bir tarafı kızarınca spatula yardımıyla diğer
    tarafını da çevirip kızartın ve servis tabağına alın.

  •  Hamur bitene kadar diğer
    akıtmalara da aynı işlemi uygulayın.








Not: ben bu miktarlar ile
dört adet akıtma elde ettim, tavanızın büyüklüğüne göre miktar değişebilir.
İsterseniz tarifteki şekeri kullanmayabilirsiniz. Süt miktarı az gelirse biraz
daha süt ilave ederek kıvamını ayarlayabilirsiniz.isterseniz süt yerine su kullanabilirsiniz.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder