Tam buğday unu; buğdayın kepek, ruşeym ve endosperm’inin tamamını içeren beyazlatılmamış undur.Köy unu, kara un, esmer un gibi isimlerle de anılır. Tam buğday unları Sodyum, Demir, B6 Vitamini, Pantothetic Asid, Folacin, Fosfor, Magnezyum, Bakır ve Çinko bakımından daha zengindir. Kullanılan buğdaya göre %11-%13 arasında protein oranına sahiptir ve raf ömrü çok kısadır. Serin bir yerde ya da buzdolabında muhafaza etmek gerekir. Besleyici değeri daha yüksek olan tam buğday unu fındıksı bir lezzete sahiptir.
Sağlık Bakanlığı Resmi sitesinde yer alan bilgilendirmeye göre, tam buğday unundan yapılan ekmeğin, bazı kanser türleri, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların riskini büyük ölçüde ortadan kaldırdığı bildirildi. Ayrıca tam buğday unundan yapılmış ekmeğin, daha fazla tokluk sağladığı, böylece günlük alınan enerji miktarını ve obezite oluşma riskini azalttığı da ifade edildi.
Tam buğday unundan yapılan ekmeğin faydaları;
- Şişmanlığı önlemeyi, kilo vermeyi sağlar.
- Kabızlığı giderir, kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.
- Şeker hastalığını kontrol altında tutar.
- Kan basıncı ve kolesterolün yükselmesini önler.
- Kanser ve kalp hastalıkları risklerinin azaltılmasında yardımcı olur.
- Antioksidan etkisi ile katarakt, romatizma ve bazı alerjilerin oluşumunu yavaşlatır, tedavisini kolaylaştırır.
Yukarıda saydığım nedenlerden dolayı son yıllarda tam buğday unu ve tam buğday unundan yapılan hamur işlerini tüketmeye çalışıyorum. Kurabiyesi, ekmeği, bazlama, poğaça ve krepleri harika oluyor. Evde tam buğday unundan kendi yaptığınız ekmeğin, kurabiyenin vs. tadında ki farkı hemen hissedeceğinizden eminim. Fotoğraftaki pankekleri buradaki tarife kabartma tozu ekleyip beyaz un yerine de tam buğday unu kullanarak yaptım. Sizlerde kahvaltıda lezzetli ve besleyici bir pankek hazırlamak isterseniz tarif için buraya tıklayabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder