7 Aralık 2011 Çarşamba

Aşure












Bir önceki yazımda aşure yaptığımdan bahsetmiştim. Genelde aşure yapmanın zor olduğu ve uzun zaman aldığı düşünülür ama birkaç saat içerisinde çabucak yapılıyor. Ben çok şekerli sevmediğim için bana şeker miktarı yeterli geldi, siz damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Kızım ve ben çok seviyoruz aşureyi hatta kızımın aşure ayı dışında bile istediği oluyor:))






























Malzemeler:








  • 2 su bardağı aşurelik buğday

  • Yarım su bardağı nohut

  • Yarım su bardağı fasulye

  • 1 orta boy ayva

  • Yarım su bardağı kuru üzüm

  • 30 adet kuru kayısı

  • 2 su bardağı şeker

  • 1 adet mandalina ya da portakal suyu

  • Tuz (çay kaşığının ucu ile)

  • Yarım su bardağı süt (isteğe bağlı)




Hazırlanması:






  • Öncelikle fasulye ve nohutları bir gece önceden ıslatın ve ertesi gün haşlayın. (Ya da aynı gün içerisinde yapacaksanız nohutların ve fasulyelerin üzerini geçecek kadar su ilave edip kaynatın ve ağzı kapalı olarak 2 saat bekletin. Daha sonra düdüklü tencerede haşlayın)

  • Aşurelik buğdayı bol su ile birkaç defa iyice yıkayıp suyunu süzün ve derin bir tencereye alın.

  •  Üzerine 10 su bardağı soğuk su ilave edip kaynatın.

  • Kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatın.

  • 10 dakikanın sonunda ocağı kapatın ve tencerenin ağzı kapalı olarak 2 saat bekletin.

  • 2 saatin sonunda buğdayların iyice yumuşadığını göreceksiniz. Yumuşayan buğdayların içerisine haşlanmış nohut, fasulye ve kabukları soyulup küp doğradığınız ayvaları ilave edip hepsini birlikte pişirin.

  • Yıkanıp küp doğranmış kuru kayısı ve kuru üzümleri ve şekeri ilave edip 10 dakika daha pişirin.

  •  En son portakal suyunu ve sütü ilave edip ocağı kapatın. Ağzı kapalı olarak 10- 15 dakika dinlendirip servis kâselerine alın.

  • Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.


















Benden notlar;






  • İsteğinize göre; 2 aorta boy elma,2–3 adet karanfil,10–15 adet kuru incir de kullanabilirsiniz.

  • İsterseniz aşurelik buğdayları akşamdan ıslatarak da yapabilirsiniz.

  • Süt ise renginin daha beyaz olması için kullanılıyor, bunu da birkaç yıl önce bir komşumdan öğrenmiştim:::))))

  • Malzemelerin pişme sürelerini kendi yaptığım haliyle yazdım sizin kullandıklarınız daha geç pişerse süreleri kontrol ederek uzatabilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder