Kızım şerbetli tatlıları çok seviyor özellikle tulumba, büzgülü gül tatlısı, anneannesinin baklavası ve lokma bayıldıkları arasında… İftar davetlerinde ve bayramda tulumba ve baklavayı bolca tükettiğinden olacak ki son birkaç gündür de sürekli lokma tatlısı yapmamı istiyordu. Ben de dünkü tatili fırsat bilip Verda Suyun uyku saatinden faydalanıp lokma tatlısı yaptım kızıma. Bengisu’dan bolca övgü alınca da hafta sonundan önce sizlerle paylaşmak istedim. Evde ki lokma tatlısına bayılan çocuklarına denemek isteyenler için tarifi paylaşıyorum…
Malzemeler:
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım paket yaş maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tutam tuz
- Yarım su bardağı nişasta
- 2 su bardağı un
Kızartmak için sıvıyağ
Şerbeti için:
- 2 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
Su ve şekeri 15 dakika kaynatın ve birkaç damla limon suyu ilave edip 5 dakika daha kaynatın ve soğutun.
Hazırlanması:
- Suyu bir kaba alın ve şekeri, tuzu, mayayı ekleyip maya eriyene kadar karıştırın.
- Maya eridikten sonra üzerine nişasta ve yarım su bardağı unu eleyip 15 dakika bekletin.
- Daha sonra kalan unu da ilave edip hamur yoğurun.
- Üzerini kapatıp yarım saat kadar mayalandırın.
- Hamur kabarmaya başlayınca elinizi sıvıyağla yağlayarak hamurdan parçalar alın ve avucunuzun içi ile sıkın bir çay kaşığı yardımıyla küçük parçalar koparıp kızgın yağın içine bırakın.
- Her tarafı tamamen kızarınca havlu kâğıt serilmiş bir kaba alın.
- Kızartma işlemi bitince soğuk şerbetin içine atın ve bir süre bekledikten sonra servis tabağına alın.
benden notlar;
sonra ki yaptıklarımda farklı bir marka un kullandığım için sanırım çeyrek su bardağı kadar daha su ilave ettim.hamuru yğururkenbuna dikkat edin.çok sert olmayan bir hamur olacak.
elinizi ve kullandığınız çay kaşığıınızı iki -üç adet lokma yaptıkça her defasında yağlarsanız işiniz daha kolay olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder