Birkaç aydır çok sık yaptığım ve kurtarıcım olan bir börek. Vaktim olduğunda yapıp dondurucuya koyuyorum, misafirim geleceği zaman dondurucudan çıkarıp pişiriyorum ve çok lezzetli börekler elde etmiş oluyorum. Ayrıca son dakika misafirleri içinde çayın yanına eşlik ediyorlar… Tarif için teşekkürler Pelinin Pastanesi!
Malzemeler:
- 3 yufka
- 70–80 gr tereyağı
İç harcı:
- Yarım kilo mantar
- 1 adet kuru soğan
- 3 çorba kaşığı sıvıyağ
- 1 yumurtanın akı
- Doğranmış maydanoz
- tuz
- karabiber
Ayrıca:
- 1,5 su bardağı süt
- 2 çorba kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
Hazırlanması:
- Önce böreğin iç malzemesini hazırlayın. Sıvıyağı tencereye koyup yemeklik doğradığınız soğanları kavurun. Doğranmış mantarları da ilave edin ve kavurun. Tuzu, karabiberi koyup altını kapatın. Soğuyunca maydanozu ve yumurta akını ilave edip karıştırın.
- Tereyağını eritin. Yufkaların arasına eritilmiş tereyağından sürerek, üç yufkayı üst üste serin (ben bazen 2 yufkayı üst üste seriyorum bu şekilde de oluyor).
- En üstteki yufkanın üzerine de tereyağı sürün.
- Yufkaları 12 eşit üçgen parçaya kesin. (önce artı şeklinde kesin. Sonra her parçayı eşit üç parçaya kesin).
- Geniş kenarlarına mantarlı içten koyup sigara böreği sarar gibi rulo yaparak sarın.
- Sardığınız börekleri bir tepsiye koyup üzerine 1,5 bardak sütü gezdirin. Buzdolabında sütü çekinceye kadar bekletin.
- Sütü iyice çekince 2 çorba kaşığı unu üzerlerine serpin ve buzluğa kaldırın.
(İlk denemede 2 çorba kaşığı un serptim ama börekler birbirine yapıştığı için pişirirken zorlandım. Ben de yapışmayı önlemek için önce bir tabağa göz kararı un koyup böreklerin her tarafını una bulayıp sonra dondurucuya kaldırıyorum. eğer uzun süre bekleteceksem unladığım böreklerin aralarına streç film seriyorum. Böylece pişireceğim zaman daha kolay çıkarıp tepsiye diziyorum.)
- En az 6 saat bekletin. 1 gün önceden hazırlarsanız daha güzel olacaktır.
- Buzluktan çıkarıp üzerlerine yumurta sarısı sürün ve 180º derece ısıtılmış fırında pişirin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder