Geçen sene ramazan ayında, farklı güllaç tarifleri ararken sevgili Hatice (semaver) facebook sayfasında paylaştığında fark edip bir kaç defa iftar soframız için yapmıştım. Ben badem yerine fındık parçaları kullandım. Benim ve tadına bakanların çok beğendiği bir tatlı oldu. Tarifi yayınlamadığımı fark edince iftar sofraları için farklı bir güllaç denemek isteyenler olabilir düşüncesiyle ramazan bitmeden paylaşmak istedim. Umarım sizlerde deneyip benim gibi memnun kalırsınız, zira içerisinde ki muz dilimleri ve fındık parçaları ile harika bir lezzet… Tarif için teşekkürler Hatice!
Malzemeler:
- 8 adet güllaç yaprağı
- 1,5 lt süt
- 1,5 su bardağı toz şeker
- 1–2 adet muz file veya çekilmiş fındık (yerine ceviz veya badem de kullanılabilir)
Hazırlanması:
Süt ve şekeri bir tencerede ısıtın ve ocağın altını kapatın.
Bir tane güllaç yaprağını orta boy dikdörtgen borcama uygun şekilde keserek yerleştirin.
Üzerine bir kepçe şekerli sütten gezdirin .
İkinci güllaç yaprağını da yerleştirip yine süt ile ıslatın, ilk dört yaprak için de aynı işlemi tekrarlayın.
Üzerine dilimlenmiş muzları dizip fındık serpin.
Muzların üzerine bir güllaç yaprağı daha yerleştirilip, süt ile ıslatın.
Kalan diğer yapraklar için de aynı işlemi tekrarlayın.
Kalan sütü güllaçların üzerine gezdirin ve buzdolabında soğumaya bırakın.
Servise yakın üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.
Notlar; Güllaç yapraklarını ıslatırken süt hep elimizi yakacak kadar sıcak olmalı, kaynar olmamalı. Süt soğursa tekrar ısıtın. Her güllaç yaprağını süt ile ıslattıktan sonra kuru kalmaması için kepçe veya kaşığın sırtı ile üzerine bastırarak iyice ıslatın. Güllaç yapraklarının cinsine göre sütü çekme miktarı değişebilir, eğer güllaç sütü çektikten sonra üzeri kuru gibiyse biraz şekerli süt hazırlayıp (sıcağa yakın, ılık) üzerine dökebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder